Followers

Wednesday, December 9, 2009

Jom Jalan Melaka...Best....

Hai semua...aku baru jer balik dari bercuti...Penat nya...tp seronok...Macam-macam ragam dan cerita yang aku nak kongsi ngan semua yg baca blog aku nih...Heheee.....



Haa..seperti yang korang semua nampak gambar tu sebenarnya kami tukar plan pada saat-saat akhir nak ke Melaka. Pada awalnya memang lah aku dah book apartment. Tp bila di contact semula apatrment tu rupanya di Alor Gajah..Jauh la plak dari destinasi yg kami nak gi nih...so suami aku pun cari la mana2 hotel kat area Ayer keroh kerana family aku nak gi zoo melaka & taman buaya...So akhir nya kami sepakat nak booking chelet D'Village Resort...Kedudukannya amatlah strategik.. dan cheletnya pula sangat selesa....Masa sampai di Melaka kami cari resort dulu..check in dan makan2...Mak & mak cik2 aku dah masak nasi dan lauk pauk dari rumah...so kami berkelah di beranda chalet kami. Syok gak...ala2 kampung gitu....



Petang tu lepas solat asar, kami keluar pergi lawat Taman Buaya...Kat sana aku dan suami serta adik2ku dan sepupuku x lepaskan peluang masuk ke rumah hantu....Teng...tedeng...sakit tekak wooo bila kuar tu...bukan apa...asik jerit jerk...tu yg tekak rasa perit tuh....Heeehhheee....bukan takut...tp terkejut ckit jerkkkk.....




Pastu kami naik plak kereta lembu....Seronok...Ini lah kali pertama dalam hidup aku naik kereta lembu tau....Heehehhheee...


Malam tu plak kami gi Eye On Malaysia kat Banda Hilir..keadaan jalan masa tu agak sesak..Nak carik parking pun payah...Ketika sampai kami sempat gak menjenguk pameran haiwan reptilia yang ada disana .Tp orang memang ramai...nak beli tiket kami kena beratur punya ler panjang...


Ada tragedi sikit kat sini...adik aku terjatuh ketika nak masuk ke dalam eye on Malaysia tuh...So kaki dia luka...darah banyak gak kuar...Setelah turun kami lepak sebentar di gerai sekitar kawasan Eye On Malaysia tuh... Kaki adik aku dah nampak bengkak sikit...Sian die....


Adik aku sorang tuh plak ntah bila2 ntah dia pegi minta bantuan...tetiba jer dia dtg bawa peti kecemasan bersama2 pengurus Eye On Malaysia tu...
Hehehee..... secara kebetulan orang yg duk kat sebelah meja kami tuh seorang jururawat...so dia pun sukarela nak tolong rawat luka adik aku tuh....
Alhamdulillah....Thanks kakak nurse....



Keesokan harinya kitorang gi Zoo Melaka sebelum meneruskan perjalanan pulang....
Dah penat jalan kami gi naik kuda... Dah puas naik kuda kita naik keretapi plak heheheee....
Alang2 datang bior cube sume2......baru pulang ngan hati yang puas....



Arifuddin pun x lepas peluang naik kuda....senyap jerk dia duk atas kuda tuh...padahal masa tuh dia dah meragam nak tidur....hehee......anak ummi...anak ummi....mcm2 perangai daaa.....

Haa...adik bongsu aku ni pun ada angan-angan nak jd cowboy...heheee.....
Dia ckp rasa cam x mau turun plak dari kuda tuh...
Hishhh...ni ada yang kena beli kuda plak pas ni nih.......


Dah penat jalan....jom naik keretapi.... Besor weh...zoo Melaka nih...X larat nak jalan.....

Wednesday, December 2, 2009

Cuti-cuti Malaysia.....


Salam semua...cuti sekolah dah pun bermula...tp aku tetap kerja....hehee.... Hmm...seperti biasa family aku dah ada perancangan dah musim cuti sekolah nih..Apa lagi..cuti-cuti Malaysia lah... Pada mulanya kami rancang nak ke negeri Kedah....pakcik aku yang duk kat sana beria sangat ajak kami dtg umah dier...tp mengenangkan skg nih musim hujan dan banjir... (hehe...alasan jer tuh...) so kami ni tukar rancangan plak nak ke Melaka...Kali ni kami gi ramai ckit coz makcik2 ku & family nak turut serta... Tugas pertama aku adalah kena booking tempat penginapan... Mlm td aku dah try calling2 dua, tiga buah hotel di melaka tuh...tp jawapannya "penuh sepanjang disember 2009 nih....".. teng..tedeeenggg.....aku dah panik dah...mana plak kami nak tdo nih....aku saja x booking awal2 coz cuti2 Malaysia ke Melaka tu plan B..

So pagi nih aku try survey plak apartment. So adalah 1 lg kekosongan kat A Famosa Condominium..3 bilik...ok la kot... Yang penting mesti ada kolam renang...ye la bawa budak2 nih mestilah diorang nak berhibur...sekurang2nya dapat berenang pun jadi dah...



Aku booking gak 1 lagi ket Garden City Apartment...3 bilik... Harganya rendah sikit dari A Famosa Condominium tuh...Aku pun try la booking gak...Sekurang2 nya nnti family aku bleh buat pilihan apartment mana yang diorang lebih suka....






Monday, November 30, 2009

Cadangan Menu Aidil Adha


Kerutuk daging

Sesuai untuk dimakan dengan nasi minyak atau nasi putih

Bahan-bahan ( 5 orang )



  • 500g daging
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu cili giling
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 keping gula melaka/manisan
  • 2 sudu besar kerisik
  • [bahan tumis]
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 sudu besar minyak

Cara-cara

  1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
  2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  3. Panaskan minyak
  4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
  5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi
  6. Masak sehingga pecah minyak
  7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
  8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
  9. Siap untuk dihidang.

Mari Cuba


01- Bibir Merekah
Minum air kelapa muda yang dicampur dengan kuning telur dan sedikit madu lebah. Amalkan meminumnya sekali dalam sehari dan nantikan hasilnya.


02- Segarkan Kulit Muka

Sapukan jus epal hijau kemuka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit kemudian cuci muka dengan air bersih.



03- Rawati Kulit Melecur
Tuangkan susu cair atau susu pekat manis keatas bahagian yang terkena air panas. Pastinya ia tidak akan mengelembung dan berparut.

Wednesday, November 25, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Adha....


Buat semua teman2.....ada gak yang tengah sibuk nak balik kg dah...aku plak still kat tempat kerja dan kena kerja....Heeheee......Kali ni aidiladha akan ku sambut di Sri Menanti...(umah mertua)... Diorang awal2 lagi dah buat dodol...syok..bukan senang nak makan dodol wat sendiri nih..klau jual tu banyak ler...tp xder la sesedap klau kita wat sendiri...ku sempat la jugak nolong kacau dodol minggu lepas....Hari ni diorang nak wat lemang plak...tp aku x dpt la nak tolong....Family suami ku memang dah jadi rutin setiap kali raya pasti buat lemang dan rendang....yang pastinya lemang & rendang diorang memang sedap...sampai menjilat jari...heheee...aku klau bab makan ni terel...tp klau bab nak wat lemang nih plak...fail.....heheeee....

Tuesday, November 24, 2009

Kisah si Ariffuddin

Hai semua...ni nak citer kisah putera ku sorang tu....Skang ni dia dah bertambah aktif...x larat nak control....Baru2 ni dia tinggal di kampung ku...almaklumlah mak saudara dia tgh cuti skang nih...Dia pun angkut lah anak aku balik kampung...Hehee...nasib baik la si ariffuddin tuh jenis nak gak kat orang...klau x pasti x bleh berenggang nya ngan ummi dia nih...

Bila aku balik nak amik dia hari sabtu hari tu..adik aku cakap dia dah bleh jalan sikit2... Heehee..memang pun...jalan2 jatuh la orang cakap...tp dia nih jenis penakut sikit...so dia lebih banyak merangkak dari berjalan....Bila dah pandai jalan nih lagi la lasak nya dia...sume tempat dia nak panjat...sehinggakan kipas angin ku bleh rosak...apa tak nya..dia asyik on,off jer...lelama langsung x berpusing dah kipas tuh...aku dan suami hanya mampu tersenyum jer...puas dah hati dia, kata suamiku...

Thanks K.Tie

Sayur lagi....

Ni timun tanaman suami ku....hmm...sedap dan rangup tau...


Kacang buncis...Goreng pun sedappp.....

Friday, November 6, 2009


Alhamdulillah...30 Okt 2009 yg lalu anakku dah pun berusia setahun...Kami dah sambut seminggu sebelum tu kat kg...Mulanya nak buat secara serdahana je...tp dah jadi meriah plak bila semu adik beradik suamiku pulang...Besar dah anak aku...Hee...hee...tengah lasak sekarang ni...Sume benda dia nak main...Sume benda dia nak usik...Tp xpe..utk pembesaran dia jugak...
Ummi & ayah sentiasa mendoakan Ariffuddin menjadi anak yang berjaya..anak yang taat dah soleh dah mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat..

Thursday, November 5, 2009

Kursus la pulak.....

Hai semua...lama dah rasanya aku x buka blog ni...ceeewahhh....macam la lama sangat 5 hari tu....Heee...hee....Aku sbenar nya baru balik kursus...Kursus peningkatan profesiolisme...hehee...aku pun sebenarnya x bape paham...Diorang wat kursus kat Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu....Nganu Kito laa...ok jugak la kursus tu..kira santai cikit...x stress...siap bleh gi shopping lagi...diorang kata nak hilangkan stress..ye ker tu...Aku rasa x bape nak hilang la..Almaklum lah gi jalan2 ni masa tengah sengkek bak kata orang...so x syok sangat lah....Anak aku tinggal umah mak...sedih gak memula nak tinggalkan dia..dah ler x bape sihat....So gi jalan jauh tu rasa cam x bape feel sgt ler...Masa hari ke 2 di terengganu tu kami ada segmen melawat pasar payang....kwanggg....kwaangg...kwaannggg....Pastu kami gi jugak ke Masjid Kristal...Sebenarnya aku dah penah pegi kat Masjid kristal tu pertengahan tahun hari tu..tapi masa tu pegi ngan family...Tapi kali ni pegi ngan kwan2 plak...siap masuk ke taman monumen lagi...hehee... best gak taman tu...hari tu masa aku gi sana taman tu dah tutup coz aku gi masa tu lambat sangat...tp kali ni aku berpeluang utk pergi melawat ke taman tu...Jom kita tengok kenangan aku di sana...

Ni kat taman monumen...macam2 ada...yang syok dapat naik ke masjidil haram...Diorang ni kata klau nak wat haji olok2 bleh la...heheee...teruk betul la diorang tu...aku gelak je...
Tp memang seronok kat taman ni...kita bleh naik basikal/tren/jln kaki...cuma bezanya jln kaki percuma..yg lain kena bayar...

Ni plak kami jalan nak ke masjid kristal...Masjid ni memang cantik...

Masa ni diorang ajak gi kilang batik...Noor Arfa Batik...
Fuh..batik kat sana sume nya cantik2..memang cantik...tapi biasa ler...harga nya pun cantik gak...so aku ni gi window shopping jer la....

Masa ni plak kami dalam perjalanan nak balik dah...gi makan2 jap..isi perut...kat hentian Gambang...Nyam2...sedap nya nasi lemak tu...tp aku tumpang bau jer...kak Has ngan Asyarah jer yang makan masa tu...

Wednesday, October 28, 2009

Jom Berhibur Jap

Hai keng kawan....Aku penah dapat video ni dari seorang kawan...Bila tgok jadi syok plak...terserlah ke kreatifan si pembuat nya.....tak tau la korang berminat ke tak...tapi x salah skali skala layan jiwang.......
Heheee..... aku ni nak layan jiwang jap...Agak2 klau korang boring2 tuh...mai la join aku skali....

video

Alkisahnya.....

Jeng..jeng..jeng....Heeehhheee.....
Kali ni aku nak kongsi cerita tentang suamiku yang tersayang....Suami ku ni orangnya memang rajin....Dia ni paling minat berkebun...Tahun lepas kami duduk di kawasan rumah teres...Pepaham jer lar kan....Rumah teres bukan ada ngat kawasan tuk bercucuk tanam..Yg ada pun sekangkang kera jer kat blakang umah tu...dalam 3 kaki setengah la kawasan tanah kat blakang umah....itu pun jadi gak kebun sayur suamiku itu....Kiranya merasa gak la jiran tetangga kami merasa sayur kami...Almaklum je la...makan nya berdua...banyak mana sangat je la kami ni nak makan sayur2 tuh....

Awal thn 2009, kami berpindah duduk di quarters guru yang berada dalam kawasan sekolah tempat suamiku mengajar....Aku ingatkan dia dah x dapat nak berkebun dah...rupanya....teng..teng..teng..... Lagi besar kebun sayurnya...Macam2 yg ditanam...Paling tidak aku dah x perlu beli sayur dah....




Ni masa mula2 proses penanaman.....


Ni sayur bayam merah....Suami ku saja tanam...Untuk ibuku katanya...Mak aku ni mengalami kurang darah...Jadi kami ni suruh la mak makan makanan yang bleh mendatangkan darah...Dan ada gak yang cakap bayam merah baik tuk orang yang sakit cam mak aku....

Ni plak sawi....gemuk2 kan...sape2 saja yang tengok pasti geram...Tengok ler tu...suamiku siap posing lg ngan sawi nya....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails