Bahan-bahannya: - 1 tin kacang peas
- 2 biji bawang besar kuning (bawang jepun), dipotong bulat
- daun sop dan daun bawang dihiris
- 2-3 biji tomato, dipotong bulat
- 1 tin cendawan butang, dihiris (optional)
- 1 botol (340 gram) sos cili
- 15 biji telur, dipukul
| Cara membuat: - Gunakan loyang 10 x 10 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas kertas timah (aluminium foil) dan disapu mentega lagi diatas kertas timah.
- Kentang yang telah direbus ditabur rata didalam loyang dan biarkan tabur serapat mungkin.
- Kemudian tabur daging yang telah disediakan dan ratakan dan tekan sedikit.
- Lapiskan pula dengan dengan kacang peas, daun sup/ daun bawang dan tekan sedikit biarkan ia mampat.
- Taburkan cendawan butang dan tekan lagi agar ianya kemas.
- Kemudian aturkan bawang berselang seli dengan tomato.
- Tuang sos cili tadi diatas sehingga habis. Kemudian curahkan telur yang telah dipukul diatasnya dan biarkan selama 10 – 20 minit agar telur tadi meresap betul.
- Kemudian barulah dibakar pada suhu 180’C selama 1 jam. Biarkan pizza betul-betul sejuk baru dikeluarkan dari loyang. Kalau nak cepat sejuk, letakkan ia dalam dulang yang diisi degnan air dan air batu.
|
1 comment:
Sedapnya rose...buatlah nanti bawak gi sekolah yer,,,,hihi.Sila ambil award kat blog kaktie ye...
Post a Comment